Bel ons vandaag nog
015 / 500 800

Van den Wijngaert & Partners: accountants - belastingconsulenten

<!–:nl–>BTW medecontractant: hoe zit dat nu juist?<!–:–>

Door in artikels.


Werken aan uw privéwoning die in de vennootschap zit? Géén BTW medecontractant!

BTW met medecontractant, het uitgangspunt.
Ook wij krijgen er nog wekelijks vragen over. Het blijft een klassieker in de categorie ‘eeuwige misverstanden’. Nochtans is het uitgangspunt erg eenvoudig: het systeem van ‘BTW medecontractant’ is enkel van toepassing op werken in onroerende staat, voor beroepsdoeleinden. We hebben het dus niet over de aankoop van een onroerend goed, maar wel over de werken eraan, zijnde bouwen of verbouwen.

Waarom werd dit bedacht?
Men spreekt over “geen BTW moeten betalen”, maar eigenlijk is dat niet zo. Het stelsel van BTW met medecontractant vermijdt de zogenaamde pre-financiering van de te verrekenen BTW. In plaats van die BTW eerst zelf te moeten betalen om pas veel later terug te krijgen, zorgt men voor een nul-operatie. Uw aannemer factureert geen BTW en u plaatst het betreffende BTW-bedrag bij ‘verschuldigd’ én ‘bij terug te vorderen’.

casino games online

Wel of geen beroepsmatig gebruik? Een voorbeeld…
Stel, het dak van uw fabriekshal, eigendom van de vennootschap, dient te worden vernieuwd. Uiteraard kan dit met BTW medecontractant omdat het onroerend goed in kwestie uitsluitend voor beroepsdoeleinden wordt gebruikt. Dus geen BTW op de factuur.

Stel, het dak van de woning van de zaakvoerder (100% privégebruik), eveneens eigendom van de vennootschap, dient te worden vernieuwd. Dit kan niet met het stelsel van medecontractant, om de simpele reden dat het betreffend onroerend goed enkel en alleen voor privédoeleinden wordt gebruikt. Dus wél BTW op de factuur!

Stel nu even dat die woning van de zaakvoerder, nog steeds eigendom van de vennootschap, voor 70% privé en voor 30% beroepsmatig wordt benut. Wat dan? Wel, dit kan met BTW-medecontractant, dus moet er geen BTW op de factuur worden aangerekend. Maar – en dit is iets wat nog te vaak over het hoofd gezien wordt – er dient dan wel spontaan een rechtzetting te gebeuren. Want op 70% van het factuurbedrag dient natuurlijk wel BTW te worden betaald! Deze correctie gebeurt in de BTW-aangifte en de BTW zal dus moeten worden betaald.

zp8497586rq

Tags: , , , ,

Reacties

[...] dagen geleden hadden we het over ‘BTW medecontractant’. Via Twitter kregen we volgende vraag [...]

— Door BTW medecontractant: en wat als het fout gefactureerd wordt? | Van den Wijngaert & Partners op 14 juli 2011

[...] – staat er in't groot op…. maar dan moet je woning helemaal op naam van de firma staan. ( http://vandenwijngaert.be/blog/hoe-z…decontractant/ ) __________________ — http://www.pixlab.be — – BD0189BE [...]

— Door Prijs nazicht Centrale verwarming - Belgiumdigital forum - Digitale fotografie op 17 maart 2012

Valt een fitnessinstructeur ook onder medecontractant?

Ik geeft groepslessen in de fitness wat eigenlijk diensten zijn.

Ik factureer de fitness met btw. Maar kan ik niet factueren als medecontractant?

Want eingelijk is dit in mijn gevel toch ook een nul operatie?

— Door Van de Wiele op 22 oktober 2013