Bel ons vandaag nog
015 / 500 800

Van den Wijngaert & Partners: accountants - belastingconsulenten

Blog

Tips, advies en bedenkingen.
Zelfstandige of schijnzelfstandige?

De programmawet van 27 december 2006 is sinds 1 januari van dit jaar volledig toepasbaar. Ze zorgt voor een grondige wijziging van de aard van de arbeidsrelaties en maakt het voortaan mogelijk om te bepalen of een beroepsactiviteit wordt uitgeoefend als loontrekkende of als zelfstandige.

Het zogenaamde systeem van weerlegbaar vermoeden van een arbeidsovereenkomst wordt in eerste fase enkel toegepast in de vier volgende sector: bouw, schoonmaak, bewaking en transport.

Lees verder →
Ook geregistreerd kassasysteem uitgesteld tot 2014

Over het geregistreerd kassasysteem vloeide al heel wat inkt. Niet in het minst bij de wetgevende macht. Op 26 oktober van vorig jaar werd een eerdere omzendbrief, die van 1 juni, nog ingetrokken. Maar niet omwille van de inhoud, zo stelt de minister van Financiën. De circulaire die onder andere de technische vereisten waaraan een geregistreerd kassasysteem moet voldoen, opsomde, bevatte slechts vormelijke fouten, geen inhoudelijke. De elektronische kassa komt er dus wel degelijk.

Lees verder →
Nieuwe regels opeisbaarheid BTW en factuur opgeschort tot 2014

Vanaf 1 januari 2013 gelden in principe nieuwe regels met betrekking tot facturering. Zo zou de uitreiking van een factuur geen oorzaak van opeisbaarheid van BTW meer zijn. Maar gezien het risico op fouten en de noodzaak om boekhoudsystemen aan te passen, volgt de fiscus nu de pleitbezorgers van een uitstel.

Lees verder →
Vacature: ervaren dossierbeheerder

“Accountancy, maar dan beter”, luidt ons motto. Ons kantoor telt momenteel 9 medewerkers. Het cliënteel bestaat uit kleine en middelgrote ondernemingen, verspreid over gans Vlaanderen en Brussel. Het kantoor bestaat ruim 30 jaar en is dankzij een ononderbroken groei op zoek naar een ervaren dossierbeheerder. En ja, doorgroeimogelijkheden zijn er!

Ervaren dossierbeheerder

Functie:
Als ervaren dossierbeheerder onderhoudt u een nauw en persoonlijk contact met de u toegewezen klanten. U beheert de dossiers van a tot z en gaat ook ter plaatse bij de klant. U staat in voor:

Lees verder →
Megadatabank fiscus nadert met rasse schreden

Slecht nieuws voor sommige belastingplichtigen en zeker voor Jomme Dockx en z'n papieren klassificeerderstalenten...

Terwijl Annemie Turtelboom stilaan mag dromen van haar kruispuntbank voor wat Justitie betreft, kreeg minister van Financiën Steven Vanackere zopas groen licht van de privacycommissie voor de bouw van een ‘megadatabank’ voor de fiscus. Iets wat zomaar even vijf jaar op zich liet wachten.

In die zogenaamde ‘megadatabank’ zal de fiscus alle eigen informatie – van gegevens van douane tot aangiften van successierechten – combineren met informatie van externe overheidsdiensten. Bijgevolg zal elke belastingcontroleur via ‘datamining’-technieken zeer snel een grondig en gericht beeld krijgen van elke belastingplichtige en bedrijf.

Al in 2007 had Vanackere’s illustere voorganger, Didier Reynders, een wettekst klaar om de fiscus zijn langverwachte megadatabank te geven. Maar de privacycommissie maakte toen brandhout van de geplande wetswijziging. “De privacycommissie heeft ons wetsontwerp nu goedgekeurd, waardoor het eerstdaags op de ministerraad komt”, liet Rik Otten, woordvoerder van Vanackere, aan de Belgische pers weten.

Het wetsontwerp bepaalt dat belastingcontroleurs de megadatabank zullen gebruiken voor ‘al hun wettelijke opdrachten’. Een dienst bij Financiën zal wel eerst toelating geven voor de gegevensstromen. De gegevens zullen gecodeerd in de databank staan, maar bij vermoedens van onregelmatigheden mag de controleur ze decoderen. Om misbruik tegen te gaan wordt elke inzage geregistreerd, luidt het nog.

.

Lees verder →